ზოგიერთმა საკვებმა და სასმელმა შეიძლება გაზარდოს ართრიტის რისკი ან გააუარესოს სიმპტომები, მაგალითად, მაღალგადამუშავებულმა პროდუქტებმა და შაქრიანმა სასმელებმა.
თუ გაქვთ ართრიტი, სწორი კვებითი არჩევანის გაკეთება არა მხოლოდ დაგეხმარებათ სიმპტომების მართვაში, არამედ შეამცირებს გართულებების რისკს, გააუმჯობესებს თქვენს საერთო კეთილდღეობას და ცხოვრების ხარისხს.
არსებობს ართრიტის 100-ზე მეტი ტიპი, მაგრამ ყველაზე გავრცელებულია ოსტეოართრიტი (OA). სხვა ტიპები მოიცავს რევმატოიდულ ართრიტს (RA), ფსორიაზულ ართრიტს (PsA) და პოდაგრას.
ყველა მათგანი დაკავშირებულია ანთების გარკვეულ ხარისხთან.
თქვენი კვებითი არჩევანი ართრიტის დროს შეიძლება გავლენა მოახდინოს თქვენს სიმპტომებსა და საერთო ჯანმრთელობაზე. გაეცანით იმ საკვებსა და სასმელებს, რომელთაც თავი უნდა აარიდოთ.
საკვები, რომელსაც უნდა მოერიდოთ ართრიტის დროს

1. დამატებული შაქრები
ყველასთვის სასარგებლოა შაქრის მიღების შეზღუდვა, განსაკუთრებით ართრიტის მქონე ადამიანებისთვის. დამატებული შაქრები გვხვდება კანფეტებში, გაზიან სასმელებში, ნაყინში და უამრავ სხვა პროდუქტში, მათ შორის მწვადის სოუსში, სალათის დრესინგებსა და კეტჩუპში.
RA-ით დაავადებულ 217 ადამიანზე ჩატარებულ კვლევაში, მონაწილეებმა აღნიშნეს, რომ 20 საკვებიდან, შაქრიანი გაზიანი სასმელები და დესერტები ყველაზე ხშირად ამწვავებდა მათ სიმპტომებს.
2. გადამუშავებული და წითელი ხორცი
ზოგიერთი კვლევა წითელ ხორცსა და გადამუშავებულ ხორცს უკავშირებს ანთებას, რამაც შესაძლოა გააძლიეროს ართრიტის სიმპტომები.
მაგალითად, ადამიანებს, რომლებიც დიდი რაოდენობით მიირთმევენ გადამუშავებულ და წითელ ხორცს, შეიძლება ჰქონდეთ ინტერლეიკინ-6 (IL-6), C-რეაქტიული ცილის (CRP) და ჰომოცისტეინის უფრო მაღალი დონე. ესენი კი ანთების მარკერებია.
ზემოთ ნახსენები კვლევა RA-ით დაავადებულ 217 ადამიანზე ასევე დაადგინა, რომ წითელი ხორცი ხშირად ამძიმებდა RA-ს სიმპტომებს.
2019 წლის მიმოხილვამ დაასკვნა, რომ მცენარეულ დიეტას, რომელიც გამორიცხავს წითელ ხორცს, შეუძლია გააუმჯობესოს ართრიტის სიმპტომები.
ამასთან, 2022 წელს გამოქვეყნებულმა კვლევამ აჩვენა კავშირი RA-ს უფრო მაღალ რისკსა და გადამუშავებული ხორცის მოხმარებას შორის. თუმცა, ავტორებმა ვერ იპოვეს კავშირი RA-სა და წითელ ხორცს ან ფრინველს შორის. საჭიროა მეტი კვლევა.
3. გლუტენის შემცველი საკვები
გლუტენი არის ცილების ჯგუფი ხორბალში, ქერში, ჭვავში და სხვა მარცვლეულში. ზოგიერთი კვლევა მას უკავშირებს ანთების გაზრდას და ვარაუდობს, რომ გლუტენის გამორიცხვამ შესაძლოა შეამსუბუქოს ართრიტის სიმპტომები.
ცელიაკიის მქონე ადამიანებს RA-ს განვითარების უფრო მაღალი რისკი აქვთ, ვიდრე მათ, ვისაც არ აქვს ცელიაკია.
ზოგიერთი შეზღუდული კვლევა მიუთითებს, რომ უგლუტენო, ვეგანურმა დიეტამ შესაძლოა შეამციროს დაავადების აქტივობა და გააუმჯობესოს ანთება. თუმცა, საჭიროა მეტი კვლევა იმის დასადასტურებლად, აქვს თუ არა უგლუტენო დიეტას სარგებელი ართრიტის მქონე ადამიანებისთვის.
4. მაღალგადამუშავებული საკვები
ულტრა-გადამუშავებული პროდუქტები — როგორიცაა სწრაფი კვება, საუზმის მარცვლეული და ცომეული — როგორც წესი, შეიცავს დიდი რაოდენობით რაფინირებულ მარცვლეულს, დამატებულ შაქარს, კონსერვანტებს, ფრუქტოზას და სხვა პოტენციურად ანთებით ინგრედიენტებს, რამაც შეიძლება გააუარესოს ართრიტის სიმპტომები.
კვლევები ვარაუდობს, რომ მაღალგადამუშავებულმა საკვებმა შეიძლება გაზარდოს RA-ს რისკი, რადგან ხელს უწყობს ანთებას და სიმსუქნეს, რომელიც ასევე RA-ს რისკ-ფაქტორია.
უფრო მეტიც, RA-ით დაავადებულ 56 ადამიანზე ჩატარებულ კვლევაში, მათ, ვინც მეტი ულტრა-გადამუშავებული საკვები მიირთვა, გულის დაავადების რისკ-ფაქტორები გაეზარდათ. ამრიგად, გადამუშავებულმა საკვებმა შეიძლება გააუარესოს თქვენი საერთო ჯანმრთელობა და გაზარდოს სხვა დაავადებების რისკი.
5. ზოგიერთი მცენარეული ზეთი

დიეტა, რომელიც მდიდარია ომეგა-6 ცხიმებით და დაბალია ომეგა-3 ცხიმებით, შესაძლოა გააუარესოს მუხლის ტკივილის სიმპტომები, რაც ხშირია OA-სა და RA-ს დროს.
ეს ცხიმები აუცილებელია ჯანმრთელობისთვის, მაგრამ მათი დისბალანსი ზრდის ანთების რისკს.
ომეგა-3 გვხვდება ცხიმიან თევზში, ზეთოვან თესლებსა და მწვანე ბოსტნეულში, ხოლო ომეგა-6 გვხვდება მარგარინში, მცენარეულ ცხიმებსა და ისეთ ზეთებში, როგორიცაა სიმინდის და ზაფრანის.
ამ ტიპის ზეთებს შორის ბალანსის უზრუნველყოფამ შეიძლება გააუმჯობესოს ართრიტის სიმპტომები.
რჩევა: გამოიყენეთ ზეითუნის ზეთი (რომელიც დაბალია ომეგა-6-ში) და გაზარდეთ ცხიმიანი თევზის მიღება, რათა ოპტიმიზაცია გაუკეთოთ ომეგა-6-ისა და ომეგა-3-ის თანაფარდობას.
6. მაღალი მარილიანობის საკვები
მარილის შემცირება სასარგებლოა ართრიტით დაავადებულთათვის.
მაღალი მარილიანობის საკვები მოიცავს კრევეტებს, დაკონსერვებულ სუპებს, პიცას, ზოგიერთ ყველს, გადამუშავებულ ხორცს და უამრავ სხვა გადამუშავებულ პროდუქტს.
2019 წლის კვლევამ თაგვებზე აჩვენა, რომ ართრიტი უფრო მძიმე იყო თაგვებში, რომლებიც მოიხმარდნენ მაღალი მარილიანობის დიეტას, ვიდრე მათში, ვისი დიეტაც ნაკლებ მარილს შეიცავდა.
კვლევებმა ასევე დაადგინა, რომ ნატრიუმის მაღალი მიღება შეიძლება იყოს რისკ-ფაქტორი აუტოიმუნური დაავადებებისთვის, როგორიცაა ანთებითი ართრიტი. ერთ-ერთი ფაქტორი შეიძლება იყოს ის, რომ მარილი ასტიმულირებს იმუნოლოგიურ პროცესებს, რაც ანთებას იწვევს. 2018 წლის კვლევამ კი ნატრიუმის მაღალი მიღება RA-ს რისკის ზრდას დაუკავშირა.
7. AGE-ების მაღალი შემცველობის საკვები
დიეტური გლიკაციის საბოლოო პროდუქტები (AGEs) არის მოლეკულები, რომლებიც წარმოიქმნება შაქრებისა და ცილების ან ცხიმების რეაქციებით. ისინი ბუნებრივად არსებობენ დაუმუშავებელ ცხოველურ საკვებში და ასევე წარმოიქმნება გარკვეული მომზადების მეთოდებით.
AGE-ების მაღალი შემცველობის საკვები მოიცავს:
- მაღალი ცილის, მაღალი ცხიმის შემცველ ცხოველურ საკვებს, რომლებიც შემწვარი, შემწვარი გრილზე, შეწითლებული ან მოხარშულია, როგორიცაა: ბეკონი, ტაფაზე შემწვარი სტეიკი, შემწვარი ან შემწვარი ქათამი, ჰოთ-დოგები.
- ფრი, ამერიკული ყველი, მარგარინი, მაიონეზი.
როდესაც AGE-ები გროვდება ორგანიზმში, შეიძლება განვითარდეს ჟანგვითი სტრესი და ანთება. ჟანგვითი სტრესი და AGE-ის წარმოქმნა დაკავშირებულია ართრიტით დაავადებულთა დაავადების პროგრესირებასთან.
ანთებითი ართრიტის მქონე ადამიანებს, როგორიცაა RA, შეიძლება ჰქონდეთ AGE-ების უფრო მაღალი დონე. AGE-ების დაგროვებამ ძვლებსა და სახსრებში, შესაძლოა, როლი ითამაშოს OA-ს განვითარებასა და პროგრესირებაში.
AGE-ით მდიდარი საკვების შეცვლა ჯანსაღი, დაუმუშავებელი საკვებით, როგორიცაა ბოსტნეული, ხილი, პარკოსნები და თევზი, ხელს შეუწყობს ორგანიზმში AGE-ის საერთო დატვირთვის შემცირებას.
სასმელები, რომლებსაც უნდა მოერიდოთ ართრიტის დროს
1. წითელი ღვინო და სხვა ალკოჰოლი
მართალია, წითელი ღვინო შეიცავს რესვერატროლს (ანტიოქსიდანტი), რომელსაც შეიძლება ჰქონდეს ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებები, მაგრამ ალკოჰოლის ნებისმიერ გამოყენებას აქვს უარყოფითი მხარეები. მეტი კვლევაა საჭირო ალკოჰოლის როლის დასადასტურებლად ართრიტის დროს, მაგრამ მეცნიერები არ გირჩევენ ალკოჰოლის დალევას ართრიტის პროფილაქტიკისთვის ან მისი სიმპტომების სამართავად. მაგალითად:
- კვირაში ერთხელ ან მეტჯერ ალკოჰოლის დალევამ შეიძლება გაზარდოს OA-ს რისკი.
- ალკოჰოლის მოხმარება ზრდის ორგანიზმში შარდმჟავას დონეს, რამაც შეიძლება ხელი შეუწყოს პოდაგრას განვითარებას.
- 2021 წლის კვლევამ აჩვენა კავშირი ქალებში ალკოჰოლის მოხმარებასა და RA-ს განვითარებას შორის.
მოკლედ, უმჯობესია შეზღუდოთ ალკოჰოლის მოხმარება, რადგან მან შეიძლება გააუარესოს ართრიტის სიმპტომები.
2. შაქრით დატკბობილი სასმელები
შაქრიანმა სასმელებმა, როგორიცაა გაზიანი სასმელები, შეიძლება მნიშვნელოვნად გაზარდოს ართრიტის რისკი.
ფრუქტოზის შემცველ სასმელებს ასევე შეუძლიათ გამოიწვიოს შარდმჟავას დონის მატება, რამაც შეიძლება გააუარესოს პოდაგრა.
გაზიანი სასმელები და სხვა დატკბობილი სასმელები შეიცავს შაქარს, ასპარტამს და ფოსფორის მჟავას, რომელთაც შეუძლიათ იმოქმედონ ორგანიზმის მიერ კალციუმის შეწოვის უნარზე, რომელიც აუცილებელია ძვლების ჯანმრთელობისთვის.
3. ყავა
ართრიტის ფონდის (AF) თანახმად, გაურკვეველია, არის თუ არა ყავა კარგი ართრიტით დაავადებულთათვის. ერთის მხრივ, ის შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთების შემცირებას. მეორეს მხრივ, ადამიანებმა უნდა გაითვალისწინონ კოფეინის შემცველობა.
თუ გიყვართ ყავა, უმჯობესია:
- მიირთვათ არაუმეტეს 1–2 ფინჯანი დღეში
- თავი აარიდოთ ყავის დალევას ძილის წინ
- თავი აარიდოთ ყავაში ზედმეტი შაქრის, სიროფის ან ნაღების დამატებას
4. რძე
ზოგიერთი ადამიანი აღნიშნავს, რომ რძე და სხვა რძის პროდუქტები იწვევს ანთებით რეაქციას, მაგრამ ეს ყველასთვის მართალი არ არის. თუ შეგიძლიათ რძის ატანა, ის D ვიტამინისა და კალციუმის კარგი წყაროა.
აირჩიეთ დაბალცხიმიანი ან უშაქრო რძის პროდუქტები, რათა შეამციროთ წონის მომატების და არაჯანსაღი ცხიმების რისკი.
ხშირად დასმული კითხვები
რა არის 5 ყველაზე საზიანო საკვები ართრიტის დროს?
ართრიტის დროს თავიდან ასაცილებელი 5 საუკეთესო საკვები ან საკვები ინგრედიენტია:
- ტრანსცხიმები (ნაწილობრივ ჰიდროგენირებული მცენარეული ზეთები): მათ შეუძლიათ გამოიწვიონ ანთება.
- გლუტენი: ართრიტით დაავადებულებს შესაძლოა სიმპტომები გაუუმჯობესდეთ უგლუტენო დიეტაზე.
- რაფინირებული ნახშირწყლები: მათ შეუძლიათ გაზარდონ ანთება.
- რაფინირებული შაქრები: მათ შეუძლიათ გაზარდონ ანთება; გვხვდება კანფეტებში, გაზიან სასმელებში, ნაყინში და უამრავ სხვა გადამუშავებულ საკვებში.
- გადამუშავებული და შემწვარი საკვები: განსაკუთრებით ის, რაც მდიდარია AGE-ებით, როგორიცაა ბეკონი, შემწვარი სტეიკი, შემწვარი ქათამი, მაიონეზი და კარტოფილი ფრი.
ასევე, უნდა შეზღუდოთ ან თავი აარიდოთ შაქრიან სასმელებს, წითელ ღვინოს და სხვა ალკოჰოლს.
რომელი საკვებია საუკეთესო ართრიტის დროს?
დაბალანსებული დიეტა, რომელიც უზრუნველყოფს ანტიოქსიდანტებისა და სხვა საკვები ნივთიერებების ფართო სპექტრს, ყველაზე სასარგებლოა ართრიტის მქონე ნებისმიერი ადამიანისთვის. ეს ნიშნავს აქცენტის გაკეთებას ახალ ხილსა და ბოსტნეულზე, მთლიან მარცვლეულზე და ჯანსაღ ზეთებზე (როგორიცაა ზეითუნის ზეთი). განიხილეთ ხმელთაშუა ზღვის დიეტის მოსინჯვა.
ბანანი კარგია თუ ცუდი ართრიტის დროს?
ბანანი კარგია ართრიტისთვის, რადგან ის შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებსაც შეუძლიათ შეამცირონ ანთება, და კალიუმს, რომელიც ხელს უწყობს ძვლების გამაგრებას.
რომელი ხილი და ბოსტნეული არ არის კარგი ართრიტის დროს?
ზოგიერთი ადამიანი ამბობს, რომ ბადრიჯანი, პომიდორი, კარტოფილი და წიწაკა ამძიმებს ართრიტის ტკივილს და ანთებას. ეს ყველაფერი ღამის ჩრდილების ოჯახს მიეკუთვნება და შეიცავს სოლანინს. თუმცა, ამის დამადასტურებელი სამეცნიერო მტკიცებულება არ არსებობს.
ზოგიერთ ექსპერტს მიაჩნია, რომ ციტრუსის ხილი, როგორიცაა ლიმონი, შეიძლება არ იყოს სასარგებლო, მაგრამ სხვა მტკიცებულებები ვარაუდობენ, რომ ციტრუსებში შემავალი ფლავონოიდები შეიძლება სასარგებლო იყოს მათი ანთების საწინააღმდეგო თვისებების გამო. საჭიროა მეტი კვლევა.
დასკვნა
თუ გაქვთ ართრიტი, ჯანსაღ დიეტასა და ცხოვრების წესს შეუძლია გააუმჯობესოს თქვენი სიმპტომები.
კვლევები ვარაუდობს, რომ თავი უნდა აარიდოთ გარკვეულ საკვებსა და სასმელებს, მათ შორის მაღალგადამუშავებულ საკვებს, წითელ ხორცს, შემწვარ საკვებს, ალკოჰოლს და ყველაფერს, რაც შეიცავს დამატებულ შაქარს.
გახსოვდეთ, რომ ცხოვრების წესის ფაქტორები, როგორიცაა აქტივობის დონე, სხეულის წონა და მოწევა, ასევე სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ართრიტის სამართავად.


